Omuz İncinmesi Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

Omuz İncinmesi Belirtileri ve Tedavisi

Omuz İncimesi

Omuz eklemi, kol kemiği ile kürek kemiği arasındaki eklemi oluşturur. Omuz eklemi, vücudun en işlek ve pek çok istikamete hareket serbestliği sağlayan eklemlerinden biridir. Bunca işlek olan omuz ekleminde hissedilen ağrılara omuz ağrısı demekteyiz. Omuz ağrısı, ortopedi uzmanlarının bel ve diz ağrısından sonra en sık gördüğü ağrı şikayetleri arasındadır. Omuz ağrısı, istirahatte, omuzun belli hareketlerinde, omuzun her hareketinde veya sürekli olabilmektedir. Omuz ağrısı ani, kısa süreli, birkaç gün süren veya sürekli olabilmektedir.

Omuz Ağrısı Sebepleri Nelerdir?

Omuz ağrısı, omuzu çevreleyen yumuşak dokulardan, omuz ekleminden, omuzu oluşturan kemiklerden veya boyundan gelen sinirlerden kaynaklanabilir. Yumuşak dokularla ilgili omuz sorunları en sık omuz ağrısı nedenidir.

Omuz Ağrısına Neden Olan Yumuşak Doku Sorunları Nelerdir?

Tendinit, bursit, omuz incinmesi ve yaralanmaları, omuz instabiliteleri, çıkıklar, kalsifik tendinit ve donmuş omuz rahatsızlığı omuz ağrısına neden olan sık görülen yumuşak doku sorunlarındandır. Tendonlar, kasların ince uzantıları olup kemiğe yapışan dokulardır. Kas kasılmasıyla tendon hareket ederek yapıştığı kemiği kendine doğru çeker, böylece eklem hareketi oluşur. Tendinit, omuz eklemini oluşturan tendonların zorlanmasıyla meydana gelen ödem, yıllar içinde dejenerasyon dediğimiz yıpranmalar ve yırtılmalar durumudur. Tendinit halinde sık sık omuz ön tarafında ve omuzu arkaya doğru döndürme hareketleri esnasında omuz ağrısı hissedilir. Bursit, omuz eklemi ile omuzun tavan dediğimiz akromion içinde bulunan sıvı dolu kesenin iltihaplanmasıdır. Sıklıkla omuz zorlanmaları, tendinit, rotator manşet yırtıklarında kas şişer ve iltihaplanabilir. Bunun sonucu olarak özellikle omuzu yukarıya kaldırma gibi hareketlerde omuz ağrısı olabilir. Kalsifik Tendinit, omuz eklemini hareket ettiren tendonlardaki zorlanma, küçük yırtılma ve kanamalar sonucu tendon dokusunda kalsiyum birikimleriyle belirginleşen bir hastalıktır. Kalsifik tendinitin bir diğer özelliği de çok şiddetli omuz ağrısına neden olmasıdır.

Omuz Ağrısında Hangi Durumlarda Tıbbi Destek Almalıyım?

Omuz ağrısında her zaman uzman desteği tavsiye edilir. Aşağıdaki durumlarda ise kesinlikle doktora başvurmalısınız:

  • Omuz ağrısı, omuz eklemi yaralanmalarından sonra olduysa, eşliğinde omuzunuzda şekil bozukluğu varsa, omuz bölgenizde açık yara varsa
  • İstirahatte dahi meydana gelen ve gece uykudan uyandıran omuz ağrınız varsa
  • Omuz ağrınız hafif olmasına rağmen birkaç günlük istirahat ve ağrı kesici kullanımına rağmen devam ediyorsa
  • Kolunuzu kaldıramıyor ve omuzunuzu hareket ettiremiyorsanız
  • Kolunuzla normalde kaldırabileceğiniz herhangi bir objeyi kaldırmakta zorluk çekiyorsanız
  • Omuz ekleminizde enfeksiyonu düşündürecek kızarıklık, sıcaklık artışı varsa

Omuz Ağrısının Sebebinin Tanısı Nasıl Koyulur?

Omuz ağrınızın devam etmesi durumunda başvuracağınız ortopedi uzmanı, size bazı sorular sorarak olası sebepleri anlamaya çalışacaktır. Ardından omuz ekleminizi ve boyun bölgenizi kontrol edecektir. Kontrol sonrası, doktorunuz omuz ağrınızın tanısıyla ilgili bir fikre sahip olacaktır. Doktorunuz bazen size hemen tedavi başlarken bazen de radyografi veya MR gibi görüntüleme yöntemlerinden faydalanabilir.

Omuz Ağrısının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Omuz ağrısının tedavisi tamamen nedene yönelik olup, konulan tanıya göre uygulanır. Omuz ağrısında en sık kullanılan tedavi yöntemleri şu şekildedir:

  • İstirahat ve antiinflamatuvar ilaç kullanımı
  • Germe ve güçlendirme egzersizleri
  • Fizik tedavi ve rehabilitasyon
  • Ağrılı bölgeye yapılan lokal enjeksiyonlar

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Abaza

22 Temmuz 2024 Pazartesi

Omuz eklemimde sık sık ağrı hissediyorum ve bu ağrı bazen gece uykumdan uyandıracak kadar şiddetli oluyor. Bunu neden yaşıyorum ve hangi durumlarda doktora başvurmam gerekir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Abaza,

Omuz eklemindeki ağrılar birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Bu durum kas yırılması, tendon iltihabı, bursit, donuk omuz sendromu veya omuz eklemindeki artrit gibi problemlerden kaynaklanabilir. Gece uykundan uyandıracak kadar şiddetli bir ağrı yaşıyorsan bu, daha ciddi bir durumun işareti olabilir.

Bu durumda aşağıdaki belirtileri yaşıyorsan mutlaka bir doktora başvurman iyi olur:

- Ağrının uzun süre devam etmesi ve dinlenme ile geçmemesi
- Omuz hareketlerinde kısıtlama veya hareket ettirememe
- Ağrının şiddetinin gitgide artması
- Omuzda şişlik, kızarma veya sıcaklık hissi

Doktorun yapacağı muayene ve gerekli görürse tetkikler sonrasında daha kesin bir tanı konulabilir ve uygun tedavi yöntemleri belirlenebilir. Kendini fazla zorlamadan ve ağrını dindirecek geçici önlemler almadan önce profesyonel bir yardım almanı tavsiye ederim. Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Omuzda Kas Yırtılması Belirtileri ve Tedavisi

Omuzda Kas Yırtılması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Omuz Kasları Nelerdir?

Omuz Kasları Nelerdir?