Omuz Kasları Nelerdir?
21 Temmuz 2024

Omuz Kasları Nelerdir?

Omuz Kasları

Omuz bölgesi, eklemin çok hareketli olması bakımından en çok korunması gerekli eklemlerden birisidir. Bu koruma, eklemin çevresini saran güçlü kapsül, ligament ve kaslarla sağlanmaktadır. Kas, çok sayıda kas hücresinden oluşan bir hareket kabiliyeti sağlayan yapıdır. Kas hücreleri, myofibril denilen, kasılabilir protein yapılarla karakterize olmaktadır. Her kas dokusuna, kas hücrelerinin etkileşimini ve liflerinin kasılmasını bulundukları ortama ileten bir bağ dokusu eşlik eder.


Omuz bölgesinin biçimini m. Deltoideus verir. M. Deltoideus, ön, orta ve arka parça olarak üç parça şeklinde incelenir. Kasın pars clavicularis adı verilen ön parçası, kola fleksiyon ve iç rotasyon yaptırmaktadır. Pars acromialis adlı orta parçasıysa kolun 15-90 dereceleri arasındaki abdüksiyon hareketini yapmasına imkân sağlar. Arkada bulunan pars spinalis kası ise kola ekstansiyon ve dış rotasyon yapma olanağı sağlar. M. Deltoideus n. Axillaris adlı sinir tarafından innerve edilmektedir.

M. Deltoideus

M. Deltoideus, omuz üstünde köprücük kemiğinin 1/3 akromion ucundan, acromion kemiğinden ve scapuladan başlar ve üst kol kemiğinin üst tarafına kadar uzanır. Önde kısa ve arkada daha uzun kiriş yapısı bulunmaktadır. Nervus axillaris siniri tarafından uyarılmaktadır. Kolumuzu omzumuzun üst tarafına koyduğumuzda elimize gelen kastır.

  • Görevi: Ön kısmı kola iç rotasyon (içe doğru dönme) hareketini yaptırır. Öne, içeri doğru çeker. Daha kuvvetli olan orta kısmı kolu horizontale kadar kaldırır. Arka kısmı ise dış rotasyon hareketini yaptırır ve kolu arkaya doğru çeker.

M. Supraspinatus

M. Supraspinatus, fossa supraspinata scapuladan başlayan kiriş bir yapı ile tuberkulum majus humeruya bağlanır. Yani omuzumuzun arkasındaki yassı kürek kemiğinden başlar ve üst kol kemiğinin üst kısmına yapışır.

M. Infraspinatus

M. Infraspinatus, spina scapulanın alt kenarı, fasia infraspinata ve fossa infraspinatadan başlayan kiriş bir yapı ile tuberkulum majus humerinin orta bölümünde sonlanır. Bu da kürek kemiği ve üst kol kemikleri arasındadır. İkisi de nervus supraspinatus siniri tarafından çalıştırılır.

  • Görevleri: M. Supraspinatus omuz ekleminde, kola dışa doğru çevirme hareketini yaptırmaktadır. M. Deltoideus'a yardımcı olur. Kolu içe doğru çevirme hareketini yaptırır.

M. Teres Minor

M. Teres Minor, margo lateralis scapulanın ve fossa infraspinatanın 2/3 dış alt bölümünden, fasia infraspinatadan başlayan, kiriş bir yapı ile tuberkulum majus humerinin alt kısmına kadar uzanır. Nervus axillaris siniri tarafından uyarılır.

  • Görevi: Omuz ekleminde kolu dışa doğru çevirme hareketi yaptırır. Ayrıca adduction hareketini de yaptırır.

M. Teres Major

M. Teres Major, margo lateralis scapulanın 1/3 medial kısmından başlar, kiriş bir yapı ile crista tuberculi minoriste, m. Latissimus dorsinin arkasında olup bu oluşumdan bursa m. Latissimi dorsi subtendinea aracılığı ile ayrılmıştır. N. Subscapularis siniri tarafından uyarılır.

  • Görevi: Kola adduction (kalkmış olan kolu indirir), içe rotasyon hareketini yaptırır, M. Latissimus dorsiye yardımcı eder.

M. Subscapularis

M. Subscapularis, fossa subscapularis, facies costalis scapuladan başlar, kısa ve geniş bir kiriş yapısıyla, tuberculum minusta ve crista tuberculi minoris humerinin buna yakın bölümünde sonlanır. Subscapularis siniri tarafından uyarılır.

  • Görevi: Kola iç rotasyon ve adduction hareketlerini yaptırır. Öne ve kısmen de arkaya doğru sallanma hareketine yardımcı olur.

Ek Bilgiler

Omuz kasları, hareket kabiliyetimizi artıran ve günlük yaşam aktivitelerimizde büyük rol oynayan kas gruplarındandır. Bu kasların kuvvetli ve esnek olması, omuz ekleminin stabilitesini arttırarak yaralanma riskini azaltır. Omuz kaslarını güçlendirmek için düzenli egzersizler yapmak ve doğru tekniklerle çalışmak önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Hamit Emre

21 Temmuz 2024 Pazar

Omuz kaslarının eklem stabilitesi üzerindeki etkisi nasıldır? Eklemin çok hareketli olması, kasların güçlü ve esnek olmasına bağlı olarak yaralanma riskini nasıl azaltabilir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Hamit Emre,

Omuz kasları, özellikle rotator cuff kasları, omuz ekleminin stabilitesinde büyük bir rol oynar. Bu kaslar, eklemi saran ve hareket sırasında eklemin yerinde kalmasını sağlayan kaslardır. Kasların güçlü ve esnek olması, eklem stabilitesini artırarak, eklemin doğal harekete uygun şekilde hareket etmesine izin verir ve yaralanma riskini azaltır. Güçlü kaslar, ani ve beklenmedik hareketlere karşı daha iyi destek sağlar, esnek kaslar ise eklemin geniş bir hareket aralığına sahip olmasını sağlar. Bu şekilde, omuz eklemi üzerindeki stres ve baskı azaltılır, bu da yaralanma riskini en aza indirir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Omuz Antrenmanı

Omuz Antrenmanı

Şiddetli Omuz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Şiddetli Omuz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Sol Omuz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Sol Omuz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Omuz Ağrısı Nasıl Geçer?

Omuz Ağrısı Nasıl Geçer?

Omuz Geliştirme Yöntemleri

Omuz Geliştirme Yöntemleri

Omuzda Kas Yırtılması Belirtileri ve Tedavisi

Omuzda Kas Yırtılması Belirtileri ve Tedavisi