Omuz Çıkığı Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
07 Temmuz 2024

Omuz Çıkığı Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Omuz Çıkığı Ağrısı

Omuz çıkığı ağrısı, omuz üzerine düşmek ya da kolun aşırı hareket ettirilmesi sonucunda oluşabilecek eklem oynaklığı ile meydana gelir. Omuz, insan vücudunun en önemli parçalarından biridir. Sağlıklı bir yaşam için omuz sağlığı büyük önem taşır. Omuzlar, daha iyi hareket edebilmek açısından her zaman kuvvetli ve sağlıklı olmalıdır. Hoplamak, fırlatmak, uzanmak, bir yükü taşımak omuzların yüküne ve onu hareket ettirebilme yeteneğine bağlıdır. Omuz çıkığı belirtilerinde, omuz ağrısı, omuzda şişlik, omuz başında çıkık ve apolet görünümü görülür. Kol gövdeye yapıştırılabilirken omuz çıkığında kol hareket ettirilemez ve kol gövdeye yaklaştırılamaz. Çıkığın bulunduğu koldaki eller diğer omuza götürülemez. Bu hareketler zorlandığında omuzlarda ağrı görülür.

Omuz Çıkığı Ağrısı Kimlerde Görülür?

Omuz çıkığı, özellikle hareketli işlerle ilgilenen, spor faaliyetleriyle uğraşan kişilerde daha sık görülür. Her yaş grubunda ortaya çıkabilen bu durum, çoğunlukla el açık pozisyondaki kazalarda ve düşmelerde meydana gelir. Bu tip kazalarda derhal uzman bir fizik tedavi hekimine başvurulması, sakatlık olmaması açısından önemlidir. Fizik tedavi hekimi, omuz çıkığı ağrısının ve acısının şiddeti ile işlev kaybı gibi konularda sorular sorarak ilerlememesi için ön tedavi uygulayacaktır.

Omuz Çıkığı Belirtileri Nelerdir?

Omuz çıkığı, kolun çeşitli şekillerde hareketi sonucunda şiddetli bir şekilde görülür. Omuz eklemlerinde kol kopacakmış gibi bir rahatsızlık hissedilir. Eklemdeki yerler zedelendiği için her omuz hareketinde acı ve ağrı hissi görülür. Bazen bu ağrı boyun ve baş bölgesinin de ağrımasına sebep olabilir. Omuz çıkığı ağrısı, omzun her hareketi sırasında daha çok belirginleşir. Ancak her omuz ağrısına da omuz çıkığı teşhisi koymak yanlıştır. Bunun için omuz çıkığının diğer belirtilerini de bilmek gerekmektedir.

  • Omuzda sertleşme
  • Omuz gücünün azalması
  • Yerinden çıkacakmış gibi bir his oluşması
  • Omuz hareketi esnasında sürtünme sesi
  • Hareket etme yeteneğinin azalması

Omuz çıkığında ilk oluşum genellikle ciddi bir travma sonucu meydana gelir. Omuz bir kere çıkınca tekrar oluşma ihtimali yüksektir çünkü çıkık oluştuğu bölgede kendine yer edinmiştir. Tekrarlayan çıkıklar, özellikle genç ve aktif spor yapan kişilerde daha sık görülür. Yaşlı hastalarda çıkıklar yerini kırığa da bırakabilir ve her ani ve dengesiz bir hareket sırasında oluşması mümkündür. Bazı hastalar çıkıkları kendi elleriyle tekrar yerine oturtabilirler. Bazıları ise hastaneye giderek kontrolden geçerler. Tekrarlayan çıkıklar için cerrahi tedavi yöntemleri uygulanabilir. Omuz çıkığı ağrısı, tedavi sırasında doktor tarafından hastanın anlatımıyla kontrol edilerek çıkık bölgesi fizik tedavi ile iyileştirilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Omuz Kasları Nelerdir?

Omuz Kasları Nelerdir?

Haber Bülteni

Güncel

Omuz Artroskopisi Sonrası

Omuz Artroskopisi Sonrası