Omuz Ağrısı Egzersizleri
24 Temmuz 2024

Omuz Ağrısı Egzersizleri


Omuz ağrısı olan hastalarda, omuz ağrısının nedeni çok iyi bilinmelidir. Bu omuz ağrılarının başka yerlerden veya sistemik bir hastalıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığı araştırılmalıdır. Özellikle omuz ağrısı çeken kişilerin kronik hastalıklarına, mesleklerine ve genel ruhsal durumlarına da dikkat edilmelidir.

Omuz Ağrısının Nedenleri

Omuz ağrısı çeken hastalarda, bilhassa devamlı ve tekrarlayan ağrılar çeken kişilerin meslek gruplarına bakıldığında marangozlar, kaynakçılar ve boyacılar gibi omuz ağrısı çekenlerin sayısı fazladır. Kan dolaşımını kötü etkileyen alkol tüketimi de bu ağrılara neden olabilir. Ayrıca diyabet hastalarında omuz ağrıları sıkça görülür. Omuz ağrılarına neden olan başlıca faktörler şunlardır:
  • Travma sonucu oluşan kırıklar
  • Boyun fıtığı
  • Tümör ve enfeksiyonlar
  • Romatizmal hastalıklar
  • Diyabet hastalığı
  • Gut ve yüksek tansiyon
  • Periartritik kişilikler
  • Atletik zedelenmeler
  • Herhangi bir ameliyat veya hastalık sonrası omuz ve kolun uzun süre hareketsiz kalması
  • Bursitler ve sinir yaralanmaları

Omuz Ağrısının Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Omuz ağrısı çeken kişilerde, ağrılar şiddetli olabilir ve eğer kilo kaybı ve ateş gibi belirtiler varsa bir dahiliye uzmanına başvurulmalıdır. Bu ağrıyı çeken kişiler, ağrı nedeniyle uyuyamaz, omuz hareketlerinde kısıtlama yaşar ve hareket ettirdiğinde ağrı şiddetlenir. Omuz hareketsiz tutulursa ağrı kesilir. Omuz ağrılarının tedavisinde, çok ağrılı bir dönemde omuzu sabit tutmak için askı kullanılabilir. Bu askı, kol bedene yapışık ve el ile ön kol yüksekte olacak şekilde kullanılmalıdır. 3 saat ara ile 25 dakikalık masajlar yapılmalıdır. Ayrıca ağrılı bölgeye ıslak sıcak havlu ile sarılarak ağrı dindirilebilir.


Omuz ağrısı tedavisinde bazı egzersizler oldukça etkilidir. Bu egzersizler evde kolaylıkla yapılabilir ve dört ana egzersiz grubu vardır:
  • Omuz hareketini artıran egzersizler
  • Omuzu güçlendiren egzersizler
  • Germe egzersizleri
  • Aktif omuz hareketleri

Omuz Hareketini Artıran Egzersizler

Elinize uzun bir sopa alın ve ayakta dik bir şekilde durun. Kollarınızı kırmadan dirsekler gergin olacak şekilde omuzlarınızı hareket ettirerek indirin ve kaldırın. Aynı hareketi kalça arkasında tutarak geriye doğru tekrar edin. Her iki harekette de kollarınızı kırmadan dik olacak şekilde yapın. Omuz hareketini artıran diğer bir egzersiz de vücudunuz duvara yan bakacak halde ayakta dik durmaktır. El parmak uçlarıyla duvara temas ettirerek çıkabildiğiniz kadar en yüksek yere kadar kollarınızı gergin halde tutun ve bu hareketi sürekli tekrarlayın.

Omuz Güçlendirme Egzersizleri

Kol vücuda bitişik bir şekilde, dirsek kırılmadan dik durarak, sağlam olan tarafın el bileği hasta kol dirsekten tutulup, dışarıya ve içeriye hareket ettirilir. Diğer bir egzersiz türü ise duvara yan durulur ve kol vücuda bitişik şekilde yukarı aşağıya indirilir ve kaldırılır. Bir diğer harekette yine kol vücuda bitişik halde kol, dirsekten kırmadan geriye doğru itilmeye çalışılır. Yine diğer harekette kol vücuda bitişik şekilde dirsek ve yumrukla duvara itilmeye çalışılır.

Germe Egzersizleri

Kollarınızı öne doğru uzatın ve yüzüstü yatın, omuzla hafif ve yavaş bir şekilde dönmeye başlayın. Germe egzersizlerinden bir diğeri de diz üstü çömelme yapılır ve kollar öne doğru uzatılır. Vücudumuzun gövde kısmı ise yere yaklaştırılır. Bu şekilde kollarımızın iç kesimleri gerilecektir. Bu şekilde 15 saniye kalın ve dinlenin. Bir başka egzersiz de bir sandalye ya da koltuğun arkasından tutulur ve bacaklar dizlerden kırmadan öne doğru eğilinir. Kollar yine dirseklerden kırmadan düz tutulur ve kollarda iç taraflarında gerginlik ve acı çekilene kadar bu şekilde tutulur.

Aktif Omuz Egzersizleri

Sırt üstü yatılır ve aynı yüzme hareketi yapar gibi kollar devamlı bir şekilde hareket ettirilir.

Bu egzersizler düzenli olarak yapıldığında omuz ağrılarının azalmasında ve omuz hareketlerinin artmasında büyük fayda sağlar. Ancak, egzersiz yaparken ağrı hissedilirse hemen durulmalı ve bir uzmana danışılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ergintuğ

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Omuz ağrısı çekiyorum ve bu egzersizleri uygulamaya başlamadan önce hangi hareketlerin benim durumuma uygun olduğunu nasıl belirleyebilirim? Omuz ağrımının nedeni tam olarak bilinmeden bu egzersizleri yapmak zararlı olabilir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ergintuğ, omuz ağrısı yaşadığın durumu anlayabiliyorum ve bu konuda dikkatli olman çok önemli. Öncelikle, omuz ağrısının nedenini tam olarak belirlemeden herhangi bir egzersiz programına başlamak riskli olabilir. Bu nedenle, bir ortopedi uzmanı ya da fizyoterapistle görüşerek omuz ağrının nedenini öğrenmen en doğru adım olacaktır. Profesyonel bir değerlendirme sonrasında, sana özel egzersiz önerileri alabilir ve bu egzersizlerin senin durumuna uygun olup olmadığı konusunda emin olabilirsin. Sağlığını riske atmamak için bu adımları takip etmeni tavsiye ederim. Geçmiş olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Omuzda Kas Yırtılması Belirtileri ve Tedavisi

Omuzda Kas Yırtılması Belirtileri ve Tedavisi

Omuz Çıkığı Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Omuz Çıkığı Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Arka Omuz Hareketleri ve Egzersizleri

Arka Omuz Hareketleri ve Egzersizleri

Omuz Kasları Nelerdir?

Omuz Kasları Nelerdir?

Omuz Ağrısı Egzersizleri

Omuz Ağrısı Egzersizleri

Güncel

Omuz Çıkığı Belirtileri ve Tedavisi

Omuz Çıkığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Omuz Ağrısı Nasıl Geçer?

Omuz Ağrısı Nasıl Geçer?