Omuz Kemikleri Nelerdir?
08 Temmuz 2024

Omuz Kemikleri Nelerdir?

Omuz Kemikleri

Omuz, vücudumuzda kol ile gövdenin birleşim yeridir. Günlük hayatta en çok kullanılan bölgelerin başında gelir. Konumu itibarıyla omuz, birçok önemli damar ve sinir yapıları ile komşu halindedir. Bu nedenle omuz içerisindeki kemik yapıları oldukça yoğundur. Omuz içerisinde hareketliliği ve kullanım alanları açısından birçok kemik birbiri ile bağlantı içerisindedir. Bu kemiklerin her biri birçok işlev ve görevi yerine getirirken aynı zamanda etraflarındaki diğer kemiklerle de hareket etmek zorundadır.


  • Köprücük Kemiği: Yetişkin bir insanda yaklaşık olarak 15 cm uzunluğundadır. Bebek anne karnında iken oluşan ilk kemik köprücük kemiğidir. Bu nedenle ilk kan üretimi bu kemik tarafından yapılır. Uzun kemikler sınıfında olup, normal pozisyonda iken yatay duran en uzun kemik olma özelliğine sahiptir. Köprücük kemiğinin dış kenarı skapula kemiğinin akromiyon çıkıntısına tutunur. Sternum ile skapula kemiğinin akromiyon çıkıntısı arasında bir nevi köprü görevi üstlenir. Sternum, halk arasında döş kemiği olarak bilinen kemiktir ve bu kemik yapısına kaburgalar bağlanır.
  • Humerus Başı ve Eklem: Ön kol kemiği ile omuz eklemleri arasında bağ kuran uzun kol kemiğidir. Halk arasında pazı kemiği olarak da bilinir. Kemiğin baş kısmı yuvarlak yapıda olup, glenoid kaviteye oturmaya çalışır. Ancak glenoid kavite, humerus başı kemiğine göre daha küçük bir yapıya sahiptir. Bu nedenle çıkıklar oldukça yaygındır. Glenohumeral eklemin bir yüzünü humerus kemiğinin başı oluşturur.
  • Akromiyon: Kürek kemiğinin arkadan öne doğru omuza doğru çıkıntı halinde olan kısmıdır. Ön kısımda bulunan köprücük kemiği ile birleşim halindedir.
  • Glenoid Çukur: Glenohumeral eklemin bir yüzünü bu glenoid çukur oluşturur. Kemik, çukur bir yapıya sahiptir. Bu çukurun üzerine humerus başı oturur; ancak humerus kemiğinin başı buraya büyük gelmektedir. Glenoid kavite, humerus başını stabil bir şekilde tutmada yetersiz kalır. Bu sebepten ötürü bağlar ile desteklenmiştir.
  • Kürek Kemiği: Tıp dilinde skapula olarak adlandırılır. Göğüs kafesinin arka duvarında yer alan bir kemiktir. Şekli yassıdır. Görevi, omuzu gövde ile birleştirmektir.
  • Kol Kemiği: Tıp dilinde humerus olarak bilinir. Kol, omuzdan dirseğe kadar olan kısmı kapsar. Bu kısım içerisinde de humerus kemiği bulunur. Bu kemik, omuz ile birleşimi sayesinde omuzun kol ile bağlantısını gerçekleştirir.
  • Korakoid Çıkıntı: Skapula kemiğinin tabanında çentik şeklinde olan kemiktir.

Omuz kemikleri, yedi adet kemikten oluşur. Omuzda bulunan eklem kapsülü çevresindeki bağlar kemik stabilizesini sağlar. Bu stabiliteyi sağlayan tendonların başında biceps kasının uzun başının tendonu gelir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Omuz Tendon Yırtılması Belirtileri ve Tedavisi

Omuz Tendon Yırtılması Belirtileri ve Tedavisi

Omuz Genişletme Hareketleri Nelerdir?

Omuz Genişletme Hareketleri Nelerdir?

Omuz Kireçlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Omuz Kireçlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Omuz Antrenmanı

Omuz Antrenmanı

Omuz İncinmesi Belirtileri ve Tedavisi

Omuz İncinmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Omuz Kas Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Omuz Kas Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Omuz Eklemi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Omuz Eklemi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?